Září 2009

Robert Plant & Strange Sensation - Shine It All Around

30. září 2009 v 16:29 | Robka |  Robert Plant & Strange Sensation


Shine It All Around - Mighty Rearranger(2005)

Písnička je singlem a je taky prvním songem z alba, který jsem slyšela před vydáním v rádiu. A pak jsem ji ještě slyšela na koncertě 8. 4. 2005 v Praze, takže není divu, že k ní mám osobní vztah. Dost dlouho po tom, co jsem si koupila album Might Rearranger, jsem ji měla nejradši. Postupně se objevili ještě jiní favorité na post nejlepší písně, ale tahle v mé mysli asi navždycky zůstane.

Hňup!

29. září 2009 v 16:49 | Jirka |  Píšu vám
Johnny Rotten alias hňup!

Včera jsem si řekl, že si podám jednoho chlapíka. Určitě se všichni ptáte, koho a proč. Nejprve vám vysvětlím, o co jde. V srpnu 1975 měl Robert Plant se svou rodinou těžkou autonehodu, při které jeho žena málem přišla o život a Robert utrpěl těžká zranění na obou nohách, takže nebylo jisté, jestli vůbec bude moci chodit. Trvalo skoro celý rok a půl, než byl schopen vystupování na koncertech. V té době měl stále zdravotní problémy a bolesti v noze. Jistý John Lydon alias Johnny Rotten(Sex Pistols, Public) se v roce 1977 nevybíravým způsobem posmíval jeho zraněním, což považuji za hnus. Dozvěděl jsem se to při čtení Led Zeppelin: Příběh skupiny a její hudby. Při čtení Robka suverénně řekla: "To je ale hňup!"

Jirka: Goldfrapp

28. září 2009 v 13:19 | Jirka |  Naši oblíbenci
Britská skupina Goldfrapp, založena v roce 1999, se skládá ze dvou členů: Alison Goldfrapp (zpěv, syntetizátor) a Willa Gregoryho (syntetizátor).
Hrají ambient, elektronickou hudbu, synthpop a glam rock.

Alison Goldfrapp se narodila 13.května 1966 v Enfield, Londýně jako nejmladší z šesti dětí. Vyrůstala v Alton, Hampshire, kde začla navštěvovat Alton College.
Ve svých 19ti letech se přestěhovala do Belgie, aby začla pracovat jako zpěvačka pro divadelního skladatele a po návratu do Anglie studovala výtvarné umění na Middlesex University's School of Art.

Will Gregory se narodil 19.září 1959. Studoval na York University klasickou hudbu. Pochází z Bristolu, Anglie a je synem herečky a operní sborové zpěvačky. V letech 1980-1990 vystupoval se skupinami a sólisty, jako třeba s Tears for Fears, Peter Gabrielem, The Cure a s kolegy z Bristolians Portishead. Hrál také na hoboj pro Tori Amos a nahrával s Paula Rae Gibson. Od roku 1999 působí ve skupině Goldfrapp.

Jako takovou zajímavost: Tori Amos spolupracovala s Robertem Plantem a Charlie Jones (baskytara na Seventh Tree a na koncertech) je zeťem Roberta, což svědčí o tom, že jen opravdu dobrá hudba má takové silné spojence...

Aktuální muzikanti, kteří hráli na posledním albu Seventh Tree:
Alison Goldfrapp - lead vocals, backing vocals, mixing
Will Gregory - mixing
Nick Batt, Max Dingle - programming
Flood - guitar, keyboards, mixing
Damon Reece - drums, percussion
Denny Weston Jr. - drums
Chris Goulstone - drums, guitar
Justin Meldal-Johnsen - bass guitar
Alex Lee - guitar, bass guitar
Andrew Murphy, Kit Morgan, Steve Evans, Simon Rogers, Richard Evans - guitar
Charlie Jones, Justin Meldal-Johnsen - bass guitar
Tony Hoffer - bass guitar, engineering, mixing
Adrian Utley - bass guitar, guitar
Aidan Love - keyboards, programming
Nick Ingman - string arrangements, orchestra conductor
The Metro Voices - choir
Jenny O'Grady - choir master
Cathy Giles, Chris Worsey, David Daniels, Melissa Phelps, Paul Kegg, Robin Firman - cello
Andy Parker, Chris Pitsilides, Katie Wilkinson, Peter Lale - viola
Alexander Balanescu, Ann Morfee, Boguslaw Kostecki, Cathy Thompson, Chris Clad, Chris Tombling, Debbie Widdup, Dermot Crehan, Everton Nelson, Jackie Shave, Joanathan Rees, Mark Berrow, Patrick Kiernan, Sonia Slany, Stephen Morris, Tom Pigott-Smith - violin
Mary Scully, Paddy Lannigan - double bass
Ruth Wall - harp
Bill Mims - engineering, mixing
Tim Oliver - engineering
Stephen Marcussen - mastering

Ke Goldfrapp jsem se dostal díky Colours of Ostrava 2008. Už dříve jsme měli doma jejich první album, ale já jsem o něm dříve nevěděl, takže jsem ho objevil až v tom roce 2008. Od té doby jsem si sehnal všechny alba, včetně živáků, DVD záznamů apod. Goldfrapp se u mě dělí o první místo s The Doors, i když je to úplně odlišný styl. Zbožňuju Goldfrapp strašně moc....

Diskografie:
* Felt Mountain (2000)
* Black Cherry (2003)
* Supernature (2005)
* Seventh Tree (2008)

Weby:

Utopia (Felt Mountain 2000) live

Black Cherry (Black Cherry) live Somerset House


Ride a White Horse (Supernature) 

Eat Yourself (Seventh Tree)

Podzimní výlet

28. září 2009 v 10:39 | Robka a Jirka |  Naše fotky a výtvory
Máme tady krásný podzim. Počasí bylo včera tak nádherné, že jsme neodolali a vyrazili na naše oblíbené místo. I tady v Ostravě se dá najít kousek krásné přírody a je to skoro až div. I v našem průmyslovém, špinavém městě máme svůj ráj, kam chodíme relaxovat a trávíme tam spoustu času. Je pravda, že jsme letos naše místečko dost zanedbávali. Ale jiné roky jsme tady byli pořád. Na jaře jsme běhali bosí po loukách a čvachtali se v řece a vůbec jsme si užívali. To místo je vzdálené od našeho domova pouhou čtvrthodinku autobusem a pak pár minut pěšky. Je to chráněná krajinná oblast Poodří. Jsou to lužní lesy a louky kolem Odry a Ondřejnice, kde nepotkáte skoro živou duši, kromě rybářů. Dají se tady pozorovat ptáci a hmyz a jen tak se povalovat na dece. Včera jsme se tam vypravili a vůbec jsme nelitovali. Vzali jsme si s sebou knihu, kterou právě čteme: Příběh skupiny a její hudby a četli si, něco málo vyfotili a užili si jeden z posledních, takřka letních dnů.

Blind Willie Johnson

27. září 2009 v 19:59 | Robka |  Legendy

Blind Willie Johnson byl nevidomý afroamerický zpěvák a kytarista, jehož hudba spojuje blues a spirituály. Zatímco slova většiny jeho písní jsou "nábožná", jeho hudba vychází jak z tradic sakrálních, tak z tradic blues.
Narodil se v roce 1897 v Texasu. Po úrazu v dětství přišel o zrak. (Ve většině zdrojů se uvádí, že jeho nevlastní matka hodila po jeho otci louh a zasáhla Willieho oči.) Jako většina chudých lidí té doby s fyzickým handicapem, vydělával si Willie Johnson na živobytí hudbou.
I když byl uznáván jako bluesový muzikant, původně bluesmanem být nechtěl. Jako hluboce věřící považoval za své poslání pouze zpřístupnit touto cestou evangelium, a tak se orientoval na gospely a černošské spirituály.
Stal se baptistickým knězem, kázal "slovo Boží" a hrál a zpíval na nárožích okolních měst. Hrával a zpíval také na bohoslužbách.
Nahrával v letech 1927-30; vzniklo tehdy asi 30 nahrávek jeho skladeb. Některé nahráli později populární umělci - např. Led Zeppelin, Bob Dylan, Peter, Paul and Mary, Gary Davis, Son House a další.
Po roce 1930 již nenahrával, ale vystupoval na Texaských ulicích. Zemřel v chudobě. Jeho dům vyhořel v roce 1945 do základů, Johnson, který v sutinách přespával, dostal brzy nato zápal plic a zemřel.

Blind Willie Johnson - Jesus Make Up My Dying Bed
Tato píseň byla inspirací pro Led Zeppelin:
A ještě druhá část:
Perfektní koncertní verze, doslova z ní běhá mráz po zádech
A ještě si dáme jednoho B. W. Johnsona

7 epoch rocku

26. září 2009 v 17:29 | Jirka |  Rock
Včera na ČT 2 byl odvysílán první díl BBC cyklu 7 epoch rocku, který představuje nejzásadnější rockové kapely. Jen pro přehled: včera se mluvilo o Bobu Dylanovi, Rollings Stone, The Who, Cream, The Animals a ve zkratce o The Yardbirds. Příště se můžeme těšit třeba na Pink Floyd. Doufám, že se tam objeví i Led Zeppelin, protože ti tam prostě nesmí chybět. Jelikož je to BBC pořad, nemůžu tam čekat The Doors, ale to nevadí.....Počkám si na Led Zeppelin :-) Zeptám se, sledovali jste včera někdo tento pořad?
***
Zde si něco o tom pořadu můžete přečíst..

Víkendová písnička - David Byrne - Life is Long

26. září 2009 v 12:50 | Robka a Jirka |  Rock
David Byrne - Life is Long (live at Locus Festival Locorotondo)

Písnička je z nového alba Davida Byrneho a Briana Eno, které nese název Everything that Happens Will Happen .Tohle video je pro nás vzpomínkou na letošní festival Colours of Ostrava, kde Byrne vystupoval a zazněl tam taky tento song. Moc se nám líbí její melodie a choreografické provedení, které činí koncerty Davida Byrneho velmi atraktivními.


John Bonham (+32)

25. září 2009 v 19:09 | Robka a Jirka |  Led Zeppelin Info
John Henry Bonham dneska, v roce 1980 zemřel ve věku 32 let. Byl to nenahraditelný bubeník skupiny Led Zeppelin, přezdíván jako Bonzo. Jeho až půlhodinová bubenická sóla byla hypnotická a šílená - říkalo se mu také Zvíře.

Krátká ukázka z Mobyho Dicka....

Over The Hills And Far Away

23. září 2009 v 19:19 | Robka |  Led Zeppelin texty
Over The Hills And Far Away

Hey lady--you got the love I need
Maybe more than enough.
Oh Darling... walk a while with me
You've got so much...

Many have I loved - Many times been bitten
Many times I've gazed along the open road.

Many times I've lied - Many times I've listened
Many times I've wondered how much there is to know.

Many dreams come true and some have silver linings
I live for my dream and a pocketful of gold.

Mellow is the man who knows what he's been missing
Many many men can't see the open road.

Many is a word that only leaves you guessing
Guessing 'bout a thing you really ought to know, ooh!
You really ought to know...

Přes hory a daleko odsud

Hej, holka, máš tu lásku, kterou chci?
A možná jí máš víc než dost.
Oh miláčku, miláčku pojď chvíli se mnou

Mnohokrát jsem miloval,
mnohokrát se spálil.
Mnohokrát jsem váhal
podél jasné cesty.

Mnohokrát jsem lhal,
mnohokrát poslouchal.
Mnohokrát se divil,
kolik je potřeba znát.

Mnohé sny se naplní,
a mnohé z nich jsou krásné.
Žiji pro svůj sen
s kapsou plnou zlata.

Zkušený je člověk,
který ví co zmeškal.
Velmi mnoho lidí
stále nevidí svou cestu.

Mnoho je to slovo,
jež nechává tě hádat.
Hádat jednu věc,
kterou bys měl znát,
kterou bys měl znát.
(text pochází z dnes už neexistující stránky)

Led Zeppelin - Over The Hills And Far Away

Georgia On My Mind (live)

22. září 2009 v 19:49 | Jirka |  80. léta

Georgia On My Mind...co to? No né, vy ji neznáte? Tuto písničku hrál Robert na turné s albem The Honeydrippers přece. Dokonalejší verze, než tato, už být nemůže. Robert první zpívá, pak chytne záchvat smíchu a jede se znovu. No však se podívejte. Jinak tuto písničku věnuji Robce, která si ji úplně zamilovala....

Värttinä /Robka

21. září 2009 v 17:00 | Robka |  Naši oblíbenci
Värttinä(v českém překladu Vřeteno) je finská folková skupina, složená ze tří zpěvaček a šesti hudebníků. Vznikla v severokarelské vesnici Rääkkylä , kde ji založily roku 1983 sestry Sari a Mari Kaasinenovy a jejich matka Pirkko. Původně se věnovali interpretaci starých karelských písní i recitaci tradiční poezie. Postupným vývojem se dostali až do dnešního stádia, kdy hrají a zpívají nejen tradicionály, ale i vlastní, folklórem ovlivněné skladby.
Dnes je Värttinä jednou z nejúspěšnějších finských kapel world music, která navíc zažívá ohlas po celém světě. Jejich zatím poslední album Miero(2006) vyšlo na značce Petera Gabriela Real World Records a umístilo se na 5. místě v evropském žebříčku World Music Charts.
Sympatičtí hudebníci se rovněž podíleli na muzice k divadelní adaptaci Pána prstenů, která měla premiéru v březnu 2006 v Torontu. Tohle představení se ovšem s nadšeným ohlasem kritiky nesetkalo.
V roce 2005 bylo vydáno album, určeno exkluzivně pro český trh, které má název Snow Angel. Na tomto albu se objevují písně z prací skupiny z let 1992 - 2003.
Värttinä je u nás poměrně známou skupinou, vzhledem k častému koncertování v našich zeměpisných šířkách a já jsem se s ní poprvé seznámila v roce 2006 na Colours of Ostrava. Byl to jeden z prvních koncertních zážitků tohoto ročníku a měl opravdu nezapomenutelnou atmosféru. Hudba této skupiny je tajuplná, trochu zádumčivá, místy trochu strašidelná, ale umí být i radostná. Ale co je na ní opravdu vynikající, jsou nádherné vokály, které v písních dominují a mnohdy táhnou celou píseň samy. Musím přiznat, že mě jejich hudba nadchla a já dodnes vzpomínám na své pokusy zazpívat finsky na Colours 2006. Samozřejmě jsem chtěla mít nějaké jejich album doma, a jelikož jsem neznala celou jejich diskografii, pořídila jsem si první album(je jak z folklórního festivalu, tak to na mě působí), pak skvělé album Miero a samozřejmě Snow Angel, které mám nejraději.

Diskografie skupiny:

Värttinä 1987
Musta Lindu 1989
Seleniko 1992
Aitara 1994
Kokko 1996
Vihma 1998
Ilmatar 2000
6. 12. 2001(live)
Double Life 2002- kompilace písní z alba 6. 12 a dalších studiových na dvou CD
Iki 2003
Snow Angel 2005
Miero 2006
Archive live 2006 - DVD

Členové skupiny:
Mari Kaasinen (vokály)
Susan Aho (vokály)
Johanna Virtanen (vokály)
Janne Lappalainen (bouzouki, saxofon)
Lassi Loqren (housle)
Markku Lepisto (akordeon)
Hannu Rantanen (kontrabas)
Antto Varilo (kytary, Cümbüş)
Jaakko Lukkarinen (bicí, perkuse




Värttinä - Seelinnikoi


A na závěr jeden citát: "Naší vírou je život. Věříme, že život povznáší sám sebe, pokud tomu věříte s otevřeným srdcem. Samozřejmě věříme v hudbu. A příroda je velkou částí našich životů, jako ostatně asi většiny Finů."



Everly Brothers

20. září 2009 v 19:49 | Jirka |  Legendy
Don Everly, narozen jako Isaac Donald Everly 1.února 1937 v Brownie, Muhlenberg, Kentucky a Phil Everly narozen 19.ledna 1939 v Chicagu ve státě Illinois tvořili dvojici s písničkami, na které dosud svět nezapomíná. Ano, The Everly Brother (Věční bratři nebo spíše bratři Everlyové). Hráli country, rockabilly a rock & roll. Jejich vystoupení měla šťávu, takže se dobře bavili. A taky proč by ne, když jsou nejúspěšnější rock and rollové duo v U.S.
Roky své největší slávy zažili v letech 1957 - 1964, ale jejich kariéra trvá až dodnes. Začali hrát v roce 1957 a po větší pauze mezi rokem 1973 a rokem 1983 se zase vrátili. Oběma je dnes přes 70 let. Přetrvali několik generací a ovlivnili nemálo hudebníků. Jen se podívejte na jejich pestrou diskografii:


Studiová alba
1958 - The Everly Brothers
1959 - Songs Our Daddy Taught Us
1960 - It's Everly Time
1961 - A Date with The Everly Brothers, Both Sides of an Evening
1962 - Instant Party!, Christmas with the Everly Brothers
1963 - The Everly Brothers Sing Great Country Hits
1964 - Gone, Gone, Gone
1965 - Rock & Soul, Beat & Soul
1966 - In Our Image, Two Yanks in England
1967 - The Hit Sound of the Everly Brothers, The Everly Brothers Sing
1968 - Roots
1972 - Stories We Could Tell
1973 - Pass the Chicken & Listen
1984 - EB 84
1986 - Born Yesterday
1989 - Some Hearts

Live albums
1970 - Everly Brothers Show
1983 - The Everly Brothers Reunion Concert

Kompilace

Nevydaný materiál
1977 - The New Album
2005 - Too Good to Be True, Give Me a Future

a mnohem více naleznete zde.

Určitě jste si stačili všimnout studiového alba z roku 1964 Gone, Gone, Gone, pojmenovaného podle singlu z tohoto alba. A o tom už píše manicnirvana.com. Jak zajisté víte, Robert s Alison natočili album Raising Sand, které je celé složeno z předělávek. No, když jsem hledal Gone, Gone, Gone na youtube.com v podání věčných bratrů, zjistil jsem, že se od verze Planta s Krauss moc neliší. Posuďte sami...


No a k porovnání od Roberta a Alison...
Celý klip je na požádání zakázán vkládat, ale snad stačí tato krátká ukázka....

Ani tolik let nezmění sílu opravdu dobrých věcí.....

Jimmy Page - Prison Blues

20. září 2009 v 11:19 | Robka |  Jimmy Page sólo
Jimmy Page - Prison Blues (Outrider 1988)

Tohle je ukázka z Jimmyho nejlepšího sólového projektu, na albu zpívali Chris Farlowe (jako v případě této písničky), John Miles, Robert Plant a Jimmy Page(zpíval doprovodné vokály). Je zde spousta instrumentálních věcí a dokazuje, že Jimmy je skvělý muzikant.

Access to Music award

19. září 2009 v 13:19 | Jirka |  Info
M.A.S. Records, Kidderminister Collage-based record label se zůčastní udělování národních cen v Londýně 21.září 2009. Access to Music award je sponzorován školou Rockschool, na které běží hudební zkoušky. Ceny udělí ředitel a pronajímatel Kevyn Gammond. Robert Plant je označen za patrona, protože pomáhá podporovat nové kapely ve West Midlands.
Kevyn Gammond byl členem Robertovy kapely Priory of Brion a také s ním učinkoval v kapele Band of Joy v letech 1967-1968.
Více si přečtěte z Express and Star.

Víkendová písnička - Yes - Wonderous Stories

19. září 2009 v 10:09 | Robka |  Rock
Yes - Wonderous Stories

Dneska jsem si vybrala písničku od Yes. Původně jsem tady chtěla dát jen Andersona sólo, ale pak jsem objevila tuhle moc pěknou. Tak si ji užijte a pokud se chcete dozvědět něco víc, klikněte na tento odkaz
editováno 6. 7. 2010: vzhledem ke smazání původního videa je zde náhradní.

Wonderous Stories
Interpret: Yes
(Anderson)

I awoke this morning
love laid me down by a river.
Drifting I turned on upstream
Bound for my forgiver.
In the giving of my eyes to see your face.
Sound did silence me
leaving no trace.
I beg to leave, to hear your wonderous stories.
Beg to hear your wonderous stories.

He spoke of lands not far
or lands they were in his mind.
Of fusion captured high
where reason captured his time.
In no time at all he took me to the gate.
In haste I quickly checked the time.
if I was late I had to leave to hear your wonderous stories.
Had to hear your wonderous stories.

Hearing
Hearing
Hearing your wonderous stories.
Hearing your wonderous stories.
It is no lie I can see deeply into the future.
Imagine everything
You're close
and were you there to stand
so cautiously at first and then so high.
As he spoke my spirit climbed into the sky.
I bid it to return
to hear your wonderous stories.
Return to hear your wonderous stories.

Hearing,
Hearing,
Hearing,
Hearing,
Hearing,