Perníkové kouzlení 2016

10. prosince 2016 v 10:44 | Robka |  Naše fotky a výtvory
Přesně za dva týdny bude Štědrý den a přípravy na svátky vrcholí. V domácnostech se peče a smejčí každý kout, lidé berou útokem nákupní centra a lámou si hlavu, co koupit svým nejbližším. Letos jsem se rozhodla nic nepodcenit, takže dárky už mám nakoupeny (bez chození po obchodech, protože to opravdu nesnáším) a také už mám vytvořeno cukroví (možná ještě něco upeču, když se mi bude chtít). No a samozřejmě už mám také napečeny a nazdobeny vánoční perníčky, kterými zdobím strom. Doma to krásně voní vanilkou a perníkem a já už se těším jako malá holka, protože Vánoce opravdu miluju.


Perníky peču už téměř dvacet let, je to má novodobá tradice, kterou jsem nakazila i obě své děti. Dcera peče a zdobí každý rok a letos poprvé se o samostatné perníkové výrobky pokusil i syn - dokonce si udělal i návrh na vlastní chaloupku ( která i přes mou skepsi stojí). V článku se ale nebudu chlubit cizím peřím a ukážu vám něco málo z toho, co se povedlo vytvořit mi - padly na to tři víkendy.




Pokud byste chtěli perníky upéci, přidám zde recept:
15 dkg hery nebo másla ( pokud chcete perníky na jídlo, doporučuji dát máslo)
30 dkg cukru moučky
4 celá vejce
3 dkg kakaa
4 plné lžíce medu
1 vanilkový cukr
2 kávové lžičky perníkového koření
1 a 1/2 prášku do pečiva
75 dkg hladké mouky (raději obyčejné, ne speciál)

Postup:

Ve velkém kastrolu si rozpustíme tuk, do vlažného přidáme med a rozmícháme. Na vál si připravíme mouku s práškem do pečiva, oba cukry, kakao, koření a přidáme jedno po druhém vejce a rozpuštěnou směs. Důkladně zpracujeme, těsto musí být dobře prohnětené a mít správnou konzistenci. Tu poznáte podle toho, že se vám těsto nelepí na ruce. Pokud se lepí, je možno přidat více mouky, než je uvedeno v předpisu.

Zpracované těsto se zabalí do fólie a uloží na den či dva do lednice. Pak se vyválí na plát ( ne příliš tenký, nesmí to být jako nudlová placka, měl by být o síle asi 5-6 milimetrů) a buď formičkami nebo podle šablon se z něj vykrajují tvary. Ty se uloží na plech vyložený pečicím papírem, potřou se rozšlehaným vejcem a upečou v předem vyhřáté troubě. Na stupně se mě neptejte, mám plynovou troubu, takže peču tak od oka - prostě je třeba perníky hlídat, aby se nespálily. Po vytažení z trouby je dobré je ještě jednou potřít vejcem, budou se krásně lesknout. Pozor, je třeba to udělat, pokud jsou ještě horké.

Upečené perníky je dobré nechat zchladnout na rovném povrchu, neboť mají tendenci měnit tvar (jsou ještě měkké). Zdobit je začínáme tak po třech dnech nebo spíš po týdnu po upečení, aby poleva dobře držela a neopadala.

Poleva a zdobení

Polevu vytvoříme z jemně prosátého moučkového cukru ( přesypete alespoň dvakrát přes jemné sítko) a vaječného bílku. Na jeden bílek ze středně velkého vejce je to zhruba 20 dkg cukru. Je lépe přidávat cukr do bílku (naopak se mohou tvořit hrudky, což komplikuje zdobení) a během míchání přidávat po kapkách citronovou šťávu. Nedoporučuji připravovat polevu šlehačem, protože pak z ozdobených perníků opadává, je lépe ji míchat ručně. Je to sice trochu práce, ale vyplatí se.

Na zdobení je dobré zakoupit v domácích potřebách zdobičku ( je to plastový sáček s tenkou špičkou a stojí asi dvacet korun). Lepší je mít po ruce alespoň dvě. Polevu (která neteče, ani není hustá jak beton) dáte lžicí do sáčku a vyzkoušíte si ji nanečisto. Pokud se sáček ucpává, je to buď špatně prosátým cukrem, nebo je poleva příliš hustá. Stejně tak nesmí poleva volně vytékat, to je pak třeba ještě přidat cukr. Správně udělaná poleva je zkrátka základ úspěchu.

Pokud chcete perníky potírat, připravte si do misky zvlášť trochu řidší polevy (docílíte přidáváním citronové šťávy nebo trochy bílku) . Než polevu štětečkem (stačí obyčejný tenký školní štětec) nanesete na perníky, je třeba si udělat zdobičkou linku, aby vám nestékala. Linku nechte před potřením zaschnout, stejně tak nechte zaschnout důkladně i potřená místa - pokud byste je chtěli ještě zdobit, všechno zdobení by se slilo a rozpilo. Perníky, zdobené plošně polevou, vypadají hezky a není to složité ani pro začátečníky.

Ke zkrášlení perníčků můžete také použít cukrové perličky různých velikostí. S malými perličkami se špatně manipuluje, je dobré si je přichytit třeba na párátko trošku namočené v polevě a pomocí něj je pak umístit, kam potřebujete. Inspirace na zdobení perníků je spousta všude na internetu, vychází i časopisy, kde najdete různé druhy zdobení. Někdy to vypadá složitě, ale není to tak těžké. Jde o to, abyste měli dost trpělivosti a alespoň trochu jistou ruku.

***

Jestliže chcete upéci a nazdobit perníkovou chaloupku, ozdobte si nejprve jednotlivé díly. Šablona na chalouku by mohla například vypadat takto:

2 obdélníky pro boční stěny 19 x 13 cm
2 obdélníky pro střechu 21 x 10 cm
2 štíty, vystřižené do špice ( rozměr musíte přizpůsobit)
podstavec pod chaloupku 25 x 19 cm

Z dílů se po ozdobení skládá chaloupka - nejprve spodní stěny, které potřeme polevou na spoji, postavíme na podstavec a necháme uschnout. Teprve až jsou všechny stěny důkladně spojeny a drží, položíme střechu. Pokládáme postupně a necháváme vždycky dobře zatuhnout. Doporučuji střechu před zaschnutím přidržovat, nebo je dobré si ji něčím šikovně podložit, aby nesjela. Chaloupka sice vypadá jako složité dílo, ale není tak těžké ji postavit. Navíc z ní může být hezký dárek, případně dekorace vánočního stolu.

***
***
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Anketa

Pokud se ti článek líbil, klikni:-)

tady

Komentáře

1 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | Web | 10. prosince 2016 v 10:57 | Reagovat

Robko, v posledních týdnech jsem na tebe/tvoje perníčky často myslela a říkala si, že ti napíšu, jestli bys nenapsala článek jak na to :) Jsem ráda, že vyšel, i když jsem se k tomu nedostala :) Díky!

Jen bych teda ještě potřebovala návod na tu jistou ruku, mně se klepe jak ratlík.

Kolik bílků na tvé zdobení padlo?

2 Janinka Janinka | E-mail | Web | 10. prosince 2016 v 10:58 | Reagovat

Už jsem nad nimi achala na FB, ale klidně budu achat ještě jednou - prostě nádhera! :-)

3 padesatka padesatka | E-mail | Web | 10. prosince 2016 v 11:08 | Reagovat

V životě jsem tak krásný perníčky neviděla. Fakt nádhera..

4 taborovky taborovky | 10. prosince 2016 v 11:10 | Reagovat

Nádherně nazdobené....zdobení perníčků mě taky hrozně baví, ale jsem na trochu nižší úrovni

5 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 10. prosince 2016 v 11:52 | Reagovat

Pěkné to máš...

6 Robka Robka | Web | 10. prosince 2016 v 12:07 | Reagovat

[1]: Jej, tak to ti neřeknu přesně, protože jsem zdobila asi na třikrát. :-) Nemám ani všechno nafoceno, protože některé perníky už jsem rozdala. Ale z té jedné dávky bych tipla tak tři bílky.

[2]: A já ještě jednou díky :-)

[3]:[4]:[5]: Děkuiji moc, mě to taky baví :-)

7 Sabča Sabča | Web | 10. prosince 2016 v 12:43 | Reagovat

to je škoda jíst

8 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 10. prosince 2016 v 13:03 | Reagovat

Robko, že ty nejsi člověk, ale stroj na perníčky! Myslím, že mně by nepomohla asi "správně udělaná poleva". Takovou krásu jsem ještě asi nikdy neviděla! :-)

9 Robka Robka | Web | 10. prosince 2016 v 13:18 | Reagovat

[7]: Však to ani nejíme, je to na ozdobu. Ale když někdo chce, jíst se můžou :-)

[8]: No tak stroj na perníčky nejsem, taky to trvalo, než jsem se vypracovala k tomuhle. I mi se někdy poleva nepovede, je to hned znát a máš slyšet, jak se pak vztekám :-)

10 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. prosince 2016 v 15:22 | Reagovat

Máš můj velký obdivPéci dovedu, ale dlouho už jsem moc nepekla, zvláště ne cukroví (tedy kromě těch Vánoc něco obvyklého, co rodina jí) a tak nemám ten grif, jako třeba moje švagrová. Kdyby bylo třeba, dort, roládu, buchty, koláče  a pod. upeču, ale toto? Mohla bys soutěžit s těmito perníčky, určitě bys vyhrála.

11 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 10. prosince 2016 v 17:15 | Reagovat

Teď mi úplně spadla brada, to je taková nádhera ☺☺☺ Jseš strašně šikovná, je škoda je jíst, pořád bych je schovávala jako vánoční ozdoby až do doby, než by se úplně rozpadly ☺☺☺

12 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | Web | 10. prosince 2016 v 18:33 | Reagovat

Ještě mi řekni, jak děláš ty mřížky. To přeci nejde mít takhle droboulinkatý a rovný!:)

13 Kitty Kitty | Web | 10. prosince 2016 v 19:45 | Reagovat

Smekám, nejde to jinak. Potěšila jsem si oko a potěšená konstatuju: raději se budu koukat a chválit než něco takového dělat. Obdivuju preciznost - jsou vidět léta praxe :-))

14 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 10. prosince 2016 v 19:47 | Reagovat

[12]: O tom jsem taky přemýšlela. Tak teď si počkám na odpověď. :-)

15 Robka Robka | Web | 10. prosince 2016 v 20:01 | Reagovat

[10]: Každý je šikovný na něco jiného, mě pečení docela baví, ale třeba dorty raději přenechám profíkům. Kdysi jsem je pekla dětem k narozeninám, ale jen takové jednoduché. A děkuji za pochvalu, na soutěž bych si netroufla ( ani nevím, kde by se s perníčky soutěžilo).

[11]: No tak to jsi jako moje maminka. Letos už je neměla kam dát, protože si všechny schovává :-)

[12]: Ale jde. Právě na to je ta zdobička s tenkou špičkou. Musíš udělat linky nejprve vodorovně, pak to trochu nechat zaschnout ( ono to schne průběžně) a jedeš zase svisle. :-) No a máš mřížku.

[13]: Díky, těch dvacet let je znát :-)

16 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | Web | 10. prosince 2016 v 21:16 | Reagovat

[15]: Vždyť já to takhle rovně nenakreslím ani propiskou! No nic, zítra začnu...a jsem zvědavá za dvacet let...:)

17 Robka Robka | Web | 10. prosince 2016 v 23:00 | Reagovat

[16]: Zkoušej to tou propiskou :-)

18 Čerf Čerf | E-mail | Web | 10. prosince 2016 v 23:45 | Reagovat

Moc pěkné, na něco takového se mé oko moc rádo podívá, ale ruka by nikdy nic takového vytvořit nedokázala. Vánoce u mě nejsou spojené ani s úklidem ani s pečením, ale těším se na ně moc! :-)

19 Robka Robka | Web | 11. prosince 2016 v 8:55 | Reagovat

[18]: Takový bramborový salát s kaprem taky není k zahození :-)

20 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 11. prosince 2016 v 11:33 | Reagovat

[15]: Milá Robko, přesně, jak píše WellBloudice - ani propiskou to ROVNĚ nedám. Takže což potom se zdobicím sáčkem... :-) Máš to tak dokonalé, že jsem tě nejdřív podezřívala, jestli ty mřížky nekupuješ. ;-) :D

Tak mě ty tvoje výtvory včera nadchly, že jsem si rozklikla i ty z dřívejších let. :-)

21 Robka Robka | Web | 11. prosince 2016 v 13:08 | Reagovat

[20]: To bych ráda věděla, kde se prodávají :D Těší mě, že sis prohlédla i mé další výtvory.

22 Sugr Sugr | E-mail | Web | 11. prosince 2016 v 18:12 | Reagovat

Přímo pohádkové kouzlení! Tedy perníčkově pohádkové kouzlení. Jsi nesmírně šikovná, mohly by jít hned na nějakou výstavu!:-)

23 Miloš Miloš | Web | 11. prosince 2016 v 20:10 | Reagovat

Taková nádhera se nevidí ani v pohádce o Perníkové chaloupce :)

24 Robka Robka | Web | 11. prosince 2016 v 21:48 | Reagovat

[22]:[23]: Děkuji vám moc za hezká slova!

25 Kája Kája | Web | 11. prosince 2016 v 21:48 | Reagovat

Nádhera! Nádhera, nádhera, nádhera!
Ať už mi nikdy nikdo nechválí perníky, v porovnání s tebou je vůbec neumím. Snad to doženu, až budu mít taky takovou praxi. :D

26 Robka Robka | Web | 11. prosince 2016 v 21:50 | Reagovat

[25]: Jen ať ti perníky chválí, každý je nepeče, tak ať si toho váží. :-) Praxe přijde časem.

27 Ell-e Ell-e | E-mail | Web | 12. prosince 2016 v 22:54 | Reagovat

Opět dechberoucí! Ty moje letos zas vypadaly jak z chráněný dílny. :D (Ale to bylo blbou kupovanou polevou!)

28 Robka Robka | Web | 13. prosince 2016 v 21:41 | Reagovat

[27]: Díky :-) Kupovanou polevou jsem ještě nezdobila, takže nemůžu porovnat, ale asi bych to nezkoušela.

29 Meduňka Meduňka | Web | 18. prosince 2016 v 18:17 | Reagovat

To je něco tak krásného a precizního, že mi nad tím zůstává rozum stát. Tohle je umění, vysoká perníkářská :-)

30 Robka Robka | Web | 18. prosince 2016 v 21:52 | Reagovat

[29]: Mám se ještě co učit, třeba takhle krásně čistě to neumím : http://perniky.artmama.cz/fotogalerie/vanoce

31 Liliana Landštejnská Liliana Landštejnská | Web | 21. prosince 2016 v 12:24 | Reagovat

Moc krásné perníky :-) Já pořád ještě nemám nazdobeno :-(

32 Robka Robka | Web | 21. prosince 2016 v 22:46 | Reagovat

[31]: Díky :-) A že nemáš nazdobeno, z toho se svět nezboří, když se to nestihne. :-)

33 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 5. ledna 2017 v 13:00 | Reagovat

To je nááádhera. Perníčky už umím, ale zdobení mi moc nejde. Letos jsem použila fígl s potíráním jejich celé plochy a nebylo to špatné :-)

34 Robka Robka | Web | 5. ledna 2017 v 19:45 | Reagovat

[33]: Zase umíš jiné věci, každý je šikovný na něco jiného. A potíráním se nic nezkazí, případně se dají ještě vylepšit nějakým ozdobným sypáním.

35 valin valin | E-mail | Web | 12. ledna 2017 v 6:35 | Reagovat

To je zase nádhery, já tvé skvostné perníčky obdivovala už loni,teda vlastně už předloni hihihi a teď je to i s návodem. Já bych to ale stejně nesvedla. Je to velká krása...

36 Robka Robka | Web | 13. ledna 2017 v 16:04 | Reagovat

[35]: Děkuji, no jo, dávám tu fotky každý rok, takže je už přeperníkováno:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama